Avel

Min ambition

Här på gården har vi valt att inrikta oss på avel av den ursprungliga typen av Irish Cob med kompakta kroppar samt mycket man och hovskägg, som är så karaktäristiskt för rasen. 

Min ambition är att avla på rastypiska, sunda hästar med bra exteriör och rörelser samt mycket gott temperament.
Hästarna är välhanterade och säljs alltid registrerade med pass och grundvaccination. Om ni väljer att köpa häst ifrån Hallmyra Gård är ni alltid välkomna att höra av er för råd och hjälp. 

För ca 15 år sedan när vi började med avel av denna ras, så visade vi våra hästar på en mängd utställningar. Vi lärde oss snart att bedömningarna var mycket godtyckliga...samma häst kunde få vitt skilda bedömningar under samma säsong. Det finns många mycket fina Irish Cob hästar i Sverige, men det finns också många av mycket tveksam rastyp som ändå fått bra bedömningar. Detta har dock blivit mycket bättre under de senaste åren i och med att domarna nu sett rasen under ett antal år .
Vi har i alla fall valt att i nuläget inte lägga särskilt mycket tid på att ställa ut våra hästar, utan försöker istället att tillämpa de kvalitetskrav som gypsyfolket i Storbritannien använder.
Vi överlåter till varje enskild person att själv skapa sig en uppfattning om kvalitén på våra hästar.
Våra hingstar är därför inte avelsbedömda.
Kravet på avelsbedömning är sedan många år borttaget. Varje stoägare får själv välja hingst till sitt sto.

Ston på betäckning
Mina hingstar tar emot ston av alla raser för betäckning.
Naturlig betäckning på bete. Hingstarna är erfarna och artiga mot sina ston.

Pris: 6000 svkr. i språngavgift för Hallmyra Macro och Hallmyra Snowstorm samt 50 kr per dygn under stoets vistelse här.
 
Bete eller hö/hösilage ingår. Inga övriga avgifter tillkommer.