Mina hästar

Irish cob

Mina Irish cob hästar finns presenterade under fliken "Irish Cob".

Här på Hallmyra Gård bedrivs avel av Irish Cob hästar i liten skala. Hästarna är också kända vid det vanligare namnet Tinker.
Många Irish Cob eller Tinker hästar är av samma typ, men de hästar som benäms som Tinker kan ibland vara av smäckrare typ med mindre massa och hovskägg och mer inslag av varmblod än de hästar som benämns som Irish Cob.

Irish Cob är en vacker kallblodig häst som härstammar från, till största del Irland.
Hästarna har ett underbart lugnt temperament, som enligt mig inte kan jämföras med någon annan ras. De är trots sitt lugn mycket arbetsvilliga och energiska utan att någonsin bli heta.

De föddes ursprungligen upp av Zigenare och deras främsta uppgift var att dra de vackra zigenarvagnarna. Ett lugnt och bra temperament var av yttersta vikt eftersom alla i familjen, även barnen, skulle kunna hantera hästarna.

Det finns ett gammalt ordspråk som lyder: ” Gypsy gold does not chink and glitter. It gleams in the sun and neighs in the dark. ” Hästarna var ofta det värdefullaste man hade…

Shire

Jag har för närvarande två shirehästar. En valack och ett sto.
Shirehästen är en underbar ras. Vem kan undgå att bli imponerad av dess storlek (världens största hästras)
och pampiga utseende? Men shirehästen har så mycket mer…
De är snälla och godmodiga och är trots sin storlek oftast smidiga och rör sig väldigt vackert.

Jag har alltid varit svag för dessa hästar och det känns fortfarande lite overkligt att de står i min hage sedan flera år tillbaka.